kuhar

  • Osnovni poslovi kuhara i slastičara su pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela odnosno slastica. Tijekom školovanja osposobljavaju se i za druge zadaće: izračun namirnica i poluproizvoda, preuzimanju robe, skladištenju i čuvanju od kvarenja, te rukovanju kuhinjskim strojevima alatima i posuđem.
  • Zanimanja konobara, kuhara i slastičara su vrlo naporna zbog neujednačenog trajanja radnog vremena, a najčešće produženog i noćnoga, pa se traži dobro fizičko zdravlje i psihička stabilnost. Osobito je važna ukupna tjelesna spretnost, uglađenost, urednost, komunikativnost, ljubaznost i ugodna vanjština.
  • Mogu se zaposliti u ugostiteljskim objektima svih vrsta i kategorija i u obiteljskom poslu. Nakon završene škole moguće je daljnje usavršavanje i napredovanje u struci, doškolovanje za zanimanje hotelijera-ugostitelja, te prekvalifikacija u druga ugostiteljska zanimanja, a uz određene uvjete može nastaviti školovanje stručnog studija.