U okviru obilježavanja Mjeseca knjige u našoj školi na današnji dan 3.11.2023. posjetio nas je Domagoj Zelenika, naš bivši učenik koji je objavio dvije knjige: “Izabrani” i “Umrijet ćeš na jesen” i odgovorio nam na nekoliko naših pitanja:
Za početak, dogodi li Vam se ikad blokada da nemate inspiracije?
-Blokada je kod mene uvijek, a inspiracija dolazi!
Kako storyline iz glave književnički napisati?
-Prva knjiga, prvo pisanje je uvijek amaterski napisano, a onda čitate i prepravljate. Biti pisac je kao biti mehaničar, samo malo manje prljavo. On po sluhu zna što ne valja, ja po zvuku znam što valja.
Tko su Vam bili uzori?
-Glupo je imati uzore, uvijek ima ljudi koji su vam dobri, ali reći “Ja želim pisati kao on” je bezveze.
Jeste li čitali lektire i koji vam je najdraži lektirni naslov?
– Biti učenik i sve učiti je najteža stvar. Nisam ni ja pročitao sve, ali sam pokušao što više. Što se tiče lektirnih naslova, ne bi bilo loše da se malo osvježe!
Može neki sneak-peak treće knjige, veže li se na prošla dva romana?
-Nikad se ne nastavlja na prošlu knjigu, uvijek ide nešto novo! Kada pišem knjige, pokušavam ne razmišljati o dubokoumnim stvarima, baziram se na nešto novo!
Koliko je bitno biti potpora sam sebi?
– Vrlo bitno, ali je također bitno biti i strog prema sebi. Međutim, važno je naći ravnotežu između perfekcionizma i strogoće!
Za kraj, Domagoj se prisjetio srednjoškolskih avantura i ljubavi prema Marini Tucaković te kroz pitanje ‘Zna li itko ijednu njenu pjesmu?’ naš učenik Adriano Leventić za točan odgovor osvojio je Domagojevu knjigu “Umrijet ćeš na jesen”.