Caritasova radionica o opasnostima i ovisnosti!!
I ove godine Caritasov Obiteljski centar provodi preventivne programe u višim razredima srednjih škola, osobito na području Hercegovačko-neretvanske županije. Psihologinja Matea Dujmušić održala je predavanje za treće i četvrte razrede naše škole na temu ovisnosti i nasilja.
Kroz interaktivni razgovor i grupni rad su otvorene teme o opasnostima ovisnosti, posebice ovih novih kroz video igrice, kladionice i mobilne aplikacije općenito. Tu su opasnosti i onih “starih” ovisnosti ka što su alkohol, duhan, droga i kocka.
Ključno pitanje je kako preventivno djelovati i spriječiti mlade koji su povodljivi, željni novih iskustava, a često i nedovoljno svjesni svih opasnosti interneta i suvremenih mogućnosti. Droga narušava psihičko i fizičko zdravlje, nudi lažnu sreću i zadovoljstvo, halucinacije koje nisu odraz realnog živita. Pitanje je što učiniti ako tvoj kolega ode u taj svijet i kako mu pomoći, bez profesionalne pomoći teško, ali je najvažniji prvi korak da se uključimo i raskrinkamo svijet droge.