O smjerovima i zanimanjima

Hoteljersko - turistički tehničari (četverogodišnje zanimanje područje turizam i ugostiteljstvo)
  • izrađuje, ustrojava i ostvaruje evidenciju i ekonomsku raščlambu turističkih i izletničkih aranžmana te aranžmana službenih putovanja
  • obrađuje turističko tržište, obavlja akviziju, kalkulativne proračune i dopisivanje s domaćim i inozemnim poslovnim partnerima uz korištenje stranih (uči se najmanje dva) jezika i daktilografije
  • koordinira rad službi u turističkoj agenciji i u prodajnom odjelu hotela
  • obavlja šalterske poslove, recepcijske poslove, poslove vodiča i poslove u propagandnoj turističkoj djelatnosti
  • u obavljanju poslova hotelijersko-turistički tehničar koristi uglavnom uredsku opremu
  • zbog izuzetnih napora koje zahtijeva turistička sezona i izravnih kontakata s turistima i poslovnim partnerima, u tom se zanimanju traže psihofizički potpuno zdrave osobe
  • kandidati za ta zanimanja moraju poznavati strane jezike, imati razvijenu opću kulturu, smisao za ustrojstvo rada i biti komunikativni
  • nakon završene škole, moguć je nastavak obrazovanja na strukovno srodnim a i drugim visokim učilištima.

Konobar (trogodišnje zanimanje područje ugostiteljstvo i turizam)
  • Konobar obavlja pripremne radove prije posluživanja, održava sredstva, uređaje i inventar ugostiteljskog posluživanja, postavlja stolove i rasprema ih nakon uporabe, poslužuje sve vrste jela prema sustavima posluživanja koji su uobičajeni u nas i u svijetu, služi se ustaljenim evidencijama i dokumentacijom za ponudu jela i pića.
  • S obzirom da konobar sudjeluje u izravnoj prodaji i izravnom kontaktu s inozemnim i domaćim gostima, mora poznavati strane jezike te imati solidne osnove opće kulture.
Kuhar (trogodišnje zanimanje područje kuharstvo i slastičarstvo)
  • Osnovni poslovi kuhara i slastičara su pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela odnosno slastica. Tijekom školovanjaosposobljavaju se i za druge zadaće: izračun namirnica i poluproizvoda, preuzimanju robe, skladištenju i čuvanju od kvarenja, te rukovanju kuhinjskim strojevima alatima i posuđem.
  • Zanimanja konobara, kuhara i slastičara su vrlo naporna zbog neujednačenog trajanja radnog vremena, a najčešće produženog i noćnoga, pa se traži dobro fizičko zdravlje i psihička stabilnost. Osobito je važna ukupna tjelesna spretnost, uglađenost, urednost, komunikativnost, ljubaznost i ugodna vanjština.
  • Mogu se zaposliti u ugostiteljskim objektima svih vrsta i kategorija i u obiteljskom poslu. Nakon završene škole moguće je daljnje usavršavanje i napredovanje u struci, doškolovanje za zanimanje hotelijera-ugostitelja, te prekvalifikacija u druga ugostiteljska zanimanja, a uz određene uvjete može nastaviti školovanje stručnog studija.
TEHNIČAR NUTRICIONIST (trajanje: 4 godine)
  • Tehničari nutricionisti su osobe educirane o načelima prehrane, znaju što razni prehrambeni proizvodi sadrže i kako utječu na ljudsko zdravlje. Školujući se za ovo zanimanje, učenici upoznaju proizvodnju i preradu različitih vrsta polupripremljene i pripremljene hrane te hrane namijenjene posebnim skupinama potrošača. Nakon završene škole učenici su sposobni raditi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, državnim i socijalnim službama, zdravstvenim ustanovama i službama školske prehrane ili nastaviti daljnje školovanje na nekom od srodnih fakulteta.
  • Koliko i kako jesti da biste bili idealne tjelesne težine i u dobroj formi, što jesti - meso, ribu, piti svježe mlijeko, vodu ili što su probiotici i funkcionalna hrana? Odgovore na ta ili slična pitanja naći ćete u četverogodišnjem obrazovnom programu tehničar nutricionist.
PEKAR (trajanje: 3 godine)
  • Cilj školovanja učenika za zanimanje pekar je osposobiti učenike za samostalno obavljanje radnih postupaka u pekarstvu poput izrade, obrade i pečenja tijesta, hlađenja i skladištenja proizvoda, njihova kvarenja te načina izračuna utroška materijala.
  • Praktičnim radom učenik primjenjuje naučeno, razvija radne navike i komunikacijske vještine te odgovornost prema radu. Budući pekari se nakon završene srednje škole mogu zaposliti u većim industrijskim pogonima za proizvodnju kruha i peciva ili pokrenuti vlastiti obrt.
MESAR (trajanje: 3 godine)
  • Zanimanje mesar podrazumijeva odgoj i obrazovanje učenika za zanatsku i industrijsku obradu i proizvodnju mesa i proizvoda od mesa. Učenici stječu znanje, vještine i sposobnosti koje će omogućiti obavljanje poslova u mesnoj industriji.
  • Cilj školovanja za ovo zanimanje je osposobiti učenika za samostalno obavljanje klanja stoke, razvrstavanja i uporabe proizvoda klanja, prerade mesa i iznutrica, konzerviranja mesa i proizvoda od mesa, proizvodnje suhomesnatih proizvoda, analize kakvoće proizvoda i slično.
Pomoćni kuhar i pomoćni slastičar (trogodišnje zanimanje za učenike s poteškoćama u razvoju)
 
Specijalističko zanimanje za polaznike
  • Konobar specijalist
  • Kuhar specijalist
  • Slastičar specijalist
Specijalističko zanimanje za polaznike (dvogodišnje stručno usavršavanje)
  • Konobar specijalist
  • Kuhar specijalist
  • Slastičar specijalist
Osposobljavanje za samostalnog ugostitelja
  • Tromjesečno stručno usavršavanje iz područja ugostiteljstva i gastronomije

Oglasna ploča

2.10.2019.
INFORMACIJE ZA RODITELJE
Više>>

18.9.2019.
Kalendar za školski godinu 2019./2020.
Više>>

17.9.2019.
Raspored zvonjenja
Više>>

Anketa

Trenutno nijedna anketa nije aktivna.