mesar / pekar

PEKAR (trajanje: 3 godine)
  • Cilj školovanja učenika za zanimanje pekar je osposobiti učenike za samostalno obavljanje radnih postupaka u pekarstvu poput izrade, obrade i pečenja tijesta, hlađenja i skladištenja proizvoda, njihova kvarenja te načina izračuna utroška materijala.
  • Praktičnim radom učenik primjenjuje naučeno, razvija radne navike i komunikacijske vještine te odgovornost prema radu. Budući pekari se nakon završene srednje škole mogu zaposliti u većim industrijskim pogonima za proizvodnju kruha i peciva ili pokrenuti vlastiti obrt.
MESAR (trajanje: 3 godine)
  • Zanimanje mesar podrazumijeva odgoj i obrazovanje učenika za zanatsku i industrijsku obradu i proizvodnju mesa i proizvoda od mesa. Učenici stječu znanje, vještine i sposobnosti koje će omogućiti obavljanje poslova u mesnoj industriji.
  • Cilj školovanja za ovo zanimanje je osposobiti učenika za samostalno obavljanje klanja stoke, razvrstavanja i uporabe proizvoda klanja, prerade mesa i iznutrica, konzerviranja mesa i proizvoda od mesa, proizvodnje suhomesnatih proizvoda, analize kakvoće proizvoda i slično.